Pojemniki do przechowywania jedzenia

Pojemniki do przechowywania jedzenia

Przechowywanie żywności może być problematyczne. Nie zawsze produkt zużyjemy w całości, a raz otwarty szybko może się zepsuć. Warzywa i owoce nawet w lodówce mogą spleśnieć, szynka przejdzie zapachem innych produktów, a ser zeschnie i będzie można z niego zrobić tylko tosty. Jedzenie można pakować w różny sposób. Folia spożywcza dokładnie przylega, ale często jedzenie się w niej ,,zaparza” i zbiera się tam wilgoć.

Pojemnik a świeżość jedzenia

pojemnik próżniowy z pompkąFolia aluminiowa może reagować z niektórymi produktami, szczególnie z nabiałem. Papier śniadaniowy przesiąka zapachami, może też rozmiękać. Co jeszcze można zrobić? Wiele osób pakuje jedzenie do pojemników z tworzywa sztucznego. Sprawdzają się one doskonale do zabierania lunchu do pracy. Zapobiegną w jakimś stopniu wysychaniu czy pleśnieniu jedzenia, jedzenie nie będzie też pachnieć lodówką i nie zmieni smaku. Jednak zwykły pojemnik nie zapewni najlepszej ochrony. Taką da tylko pojemnik próżniowy z pompką na jedzenie. Do takiego pudełka wsadzić można wszystko, wędliny, nabiał, owoce, warzywa. Następnie zakłada się szczelne wieczko i przy pomocy pompki pozbywać się powietrza z wnętrza pojemnika. Dzięki temu w środku tworzy się próżnia. Bez dostępu powietrza jedzenie nie może spleśnieć, wyschnąć, ani stracić aromatu. Będzie dłużej świeże, można je przechowywać przez długi czas.

pojemnik próżniowy z pompkąPojemniki próżniowe mają różne kształty i rozmiary. W sklepie internetowym dostać można małe pojemniczki np. na jednego pomidora, jak i wielkie pojemniki na cały krążek sera. Pojemniki są w wersjach niskich i wysokich, okrągłych, kwadratowych i prostokątnych. Najczęściej sprzedawane są w zestawach, choć można nabyć także pojedyncze pojemniki. Zwykle mają one przeźroczystą podstawę oraz kolorowe wieczku. Dzięki temu ładnie wyglądają, a jednocześnie bez ich otwierania można zobaczyć co znajduje się w ich wnętrzu. Pojemniki można przechowywać w lodówce, myć ręcznie lub w zmywarce. Pojemniki nie chłoną zapachów, szybko się je czyści i można je używać wielokrotnie przez wiele lat. są odporne na zarysowania, nie odkształcają się, czy nie pękają. Pojemniki próżniowe z pompką to doskonały zakup do każdej kuchni.

Takie pojemniki znacząco wydłużą świeżość produktów, sprawią, że zachowają swój aromat i smak. W pojemnikach można przechowywać wszystko, od sera, przez kiełbasę, kończąc na już pokrojonych marchewkach i bananach. Dzięki temu to uniwersalny, praktyczny produkt kuchenny. Warto zaznaczyć, że takie pojemniki nie kosztują wiele, więc na pewno warto je kupić i używać codziennie w kuchni.