Zaskakująco wydajna ziemianka do magazynowania warzyw

Zaskakująco wydajna ziemianka do magazynowania warzyw

Ziemia od zawsze była naturalnym źródłem chłodu i wilgoci. Ludzie korzystali z niej jako schronienia od dawien dawna, było to także dobrym zastosowaniem jako przestrzeń magazynowa.

Żywność w ziemiance

ziemiankaPomimo braku urządzeń chłodniczych, ludzie jakoś musieli sobie radzić z odpowiednim składowaniem żywności. Najpopularniejszą metodą, która sięga dawnych czasów to po prostu zakopywanie jedzenia na odpowiedniej głębokości i składowanie go tam przez dłuższy okres. Jeśli były to warzywa, lub owoce to często zakopywano je w koszach, lub kompletnie luzem. Z kolei mięsa intensywnie solono i zakopywano owijając w skóry. Sposób ten był bardzo skuteczny, gdy brakowało alternatyw. Do dzisiaj istnieje spora grupa fanów korzystania z dobrodziejstwa ziemi do swoich własnych potrzeb. Dobrym przykładem jest chociażby taka piwnica ziemianka do magazynowania warzyw. Wbrew pozorom jest to dość popularna konstrukcja. Mogłoby się wydawać, ze jest to coś archaicznego i niemożliwe by ktokolwiek jeszcze z tego korzystał, jednak ten sposób przechowywania nigdy nie został zapomniany. Warzywa nie potrzebują jakichś specjalnych warunków do ich przechowywania. Ważne jest tylko aby nie było zbyt ciepło, ani zbyt zimno. Warto także zwrócić uwagę na wilgoć i obecność szkodników w takim miejscu.

ziemiankaMontując odpowiednio wybetonowaną ziemiankę stwarzamy miejsce oddzielające nas od wilgoci ziemi, jednak w dużej mierze wychładzane przez nie. Jeśli odpowiednio zabezpieczymy taką ziemiankę, to wilgoć nie powinna przedostawać się przez warstwę betonu, a zatem nie wpłynie to na nasze plony w niej umieszczone. Chłodna temperatura ziemi sprzyja dość mocno warzywom, zbyt niskie temperatury z kolei zabijają komórki w żywności, przez co znacznie szybciej się ona starzeje i traci swoje wartości odżywcze. Dlatego też taka chłodna temperatura jest idealna do przechowywania żywności. Brak dostępu do słońca jest dodatkowym plusem, gdyż energia słoneczna przyśpiesza metabolizm komórkowy, co w wypadku warzyw zebranych przyśpiesza tylko zachodzenie procesów gnilnych, co także jest efektem niepożądanym. Taka sama sytuacja ma miejsce w wypadku wysokich temperatur, dostarczają one większą ilość energii tym samym przyśpieszając procesy zachodzące w komórkach co kończy się tym samym efektem. Dlatego też ziemianki są idealnym sposobem na przechowywanie warzyw nawet przez dłuższe okresy czasu.

Duża ilość osób zajmujących się rolą, lub lubiących posiadać większą ilość zapasów jedzenia składuje je właśnie w ten sposób. Jest to metoda bardzo praktyczna i nie generująca kosztów.

Close Menu